Abigél Közhasznú Egyesület

"Csinálj bármit, mindig az számít, hogy hogyan csinálod, és van-e kivel, mert ez csapatjáték, és már az is ajándék, ha figyelsz arra, aki rád figyel." Shakespeare

                                                

KÉPZÉS SALGÓTARJÁNBAN 

2015. február 16 – 20-ig került megrendezésbe Salgótarjánban az Autizmus Alapítvány Alapozó tanfolyama. A programot az Abigél Közhasznú Egyesület szervezte meg FSZK pályázati támogatásból 25 fő részére. A jelentkezők többsége Salgótarjánból és környékéről érkezett, de Nógrád megye más részeiről is érkezetek gyógypedagógusok, pedagógusok, gyógypedagógiai asszisztensek.

A képzés célja:

A hallgatók alapfokú ismereteket szerezzenek az autisztikus spektrumba tartozó fejlődési zavarokról, ismerjék meg az autizmus típusos tüneteit, legyenek képesek definiálni az autizmust, mint a károsodás triászával jellemezhető állapotot. Értsék a kurrens kognitív pszichológiai magyarázatok lényegét, ismerjék a kapcsolatot a klinikai megfigyelések, ismeretek, a pszichológiai elméletek és a gyakorlatban alkalmazott terápiás módszerek között.

( A Haladó tanfolyamra 2015. március 23 - 27-ig kerül sor. )

 

Összegyűjtöttünk egy csokrot a hallgatók véleményéből:

„A tanfolyam minősége várakozáson felüli volt. A megszerzett tudásanyag 100%-ban alkalmazható elméletben és gyakorlatban egyaránt. Sok új ismeret azonnal hasznosíthatóvá vált, valamint megerősített az eddig helyesen alkalmazott módszerekben. Több gyermek esetében kértem konkrét segítséget, mely szintén nagyon hasznosnak bizonyult. Utólag is köszönöm a felkészült, nagy tudással és tapasztalattal rendelkező előadók munkáját és a sok segítséget, amit tőled/tőletek kaptunk!”

(F. A.) 


„… ez a tanfolyam fantasztikusan jó volt. Az előadók kivétel nélkül nagyon pozitív élményt, és sok tudást adtak át nekünk, amit a mindennapokban nagyon jól tudok hasznosítani nem csak az autista, hanem a súlyosan halmozottan fogyatékos gyermekek esetében is. A szervezés, az időbeosztás, a témák felépítése, a gyakorlatias megközelítés, és magas szintű szakmai tudás, amivel az előadók érkeztek, szuper volt!”

(P. E.)


„Nagyon szeretném megköszönni, hogy az Alapozó tanfolyamon részt vehettem!!! Rendkívül sok információhoz, ismerethez juthattam. Az előadók személyisége, tudása, hozzáállása nagyon pozitív volt számomra. Ebben a tanévben az én csoportomba is érkezett egy kisfiú, akinek - hozzáértően - nagyon szeretnék segíteni abban, hogy fejlődjön, ügyesedjen, barátkozzon, olyan legyen, mint egy igazi kis ovis. A Gyógypedagógussal, a szülőkkel, a megszerzett ismeretekkel és persze rengeteg tanulással, a Ti segítségetekkel reményeim szerint ez sikerülni fog.”

(V.M-né)


„… a legfontosabb talán az a szemléletmód, a sok ismeret mellett, amivel egy autista gyerek felé kell fordulnunk.

Nagyon örültem, hogy gyakorlati tapasztalataikon keresztül, használható technikákat mutattak (kommunikációs kártyák...)

Az oktatók ígéretüket remélem, betartják és a haladón ezekből mélységében is többet kapunk.

A hét minden percét élveztem, jó hangulatban, magas színvonalon, lelkes tanároktól, oktatófilmeken keresztül nyerhettünk bepillantást az autizmus világába.”

(V.M.K.)


„Az előadások változatosak és érdekesek voltak számomra, a levetített videók is hozzásegítettek ahhoz, hogy még jobban megértsem az autizmus természetét. Sok mindent megtudtam az autizmussal élő gyermekek szociális és kommunikációs készségeinek felméréséről, az egyénre szabott fejlesztés fontosságáról, a vizuális segítség lehetőségeiről, amit majd a munkám során is szeretnék hasznosítani.

Nekem nagyon sokat segített a tanfolyam.”

(G.Gy.A.)


„Számomra rendkívül hasznos volt az Alapozó tanfolyam, hiszen olyan ismereteket adott, amelyeket azok a szakemberek közvetítettek felénk, akik naponta autista emberekkel foglalkoznak. És mindezt eredményesen teszik. Jó volt megtapasztalni azt, hogy nem egy "megfoghatatlan probléma" az autizmus. Hanem megfelelő szemlélettel, szakmai felkészültséggel, módszerekkel, tudással - amit mi még nem birtokolunk, de nagyon szeretnénk a Haladó tanfolyamon tovább mélyíteni - nagyon is megfogható, kezelhető állapot. Sok útmutatót kaptam, amit hasznosítani tudok. Köszönöm.”

(V.I.)


„Rendkívül jól éreztem magam a képzésen, olyan volt, mint ha a Bárczi Főiskolán lettem volna egy szuper konzultációs időszakban. Közvetlen, érthető és nagyon lelkes előadóktól tanulhattam. A képzés rengeteget segített abban, hogy az autista emberek viselkedését megértsem, velük való kapcsolatba lépés lehetőségeiről tájékozódjam.

 A bemutatott videó anyag a gyakorlati munka rálátásához is hasznos információkat nyújtott. A mindennapi élet megszervezésének struktúrája, eszközei, módszerei logikussá és átláthatóvá váltak számomra. Várom a képzés folytatását, ahol a gyakorlati munka kerül mélyebb megvilágításba és általa még több alkalmazható ismerettel leszek gazdagabb.

Köszönet az Abigél Egyesületnek, előadóknak, szervezőknek és mindenkinek, aki részt vett és segített abban, hogy ez a képzés létrejöhessen! Külön köszönet az éttermi dolgozóknak, akik ízletes ételekkel tették teljessé a képzést!”

(T.Sz.E.)


„A tanfolyam rendkívül hasznos volt a számomra. Sok újat tanultam, nagyon sok mindent tudtam meg az autizmusról. Az előadók kiváló, a gyakorlatban is azonnal alkalmazható információkat és tudást adtak át.

Minden előadás jól érthető és szemléletes volt.

Én a munkám során gyakran találkozom magatartásproblémákkal küzdő gyerekekkel (és környezetével), illetve megkésett beszédfejlődésű vagy nem beszélő kisgyermekkel. A tanult ismereteket azt gondolom, nem csak autista gyermekeknél, hanem másoknál is nagyon jól lehet használni. Egy nagyon "hisztis" kislánynál már ki is próbáltam a napirendi (órarendi) kártyákat és azt tapasztaltam már az első alkalom után, hogy működik!!!

A folytatáson, a haladó tanfolyamon is feltétlenül részt szeretnék venni.

A szervezés, az előadók, az előadások nagyon igényesek voltak.

Köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem ezen a támogatott képzésen. Biztos vagyok benne, hogy nem csak én, hanem minden hallgató jól hasznosítható, praktikus ismereteket szerzett.”

(B.K.E.)


Nagyon örülök, hogy részt vehettem a tanfolyamon. Szeretnék a márciusin is ott lenni. Sok új információt hallottam az autizmus témakörben. Nagy tudású, a témában, a gyakorlatban is jártas szakemberekkel ismerkedhettem meg. Szűk családomban is él autizmussal egy kisfiú. Így nemcsak a munkám során, hanem a magánéletemben is tudom hasznosítani a tanfolyamon elsajátított ismereteket. Az egy hét alatt sikerült más területen dolgozó szakemberekkel is megismerkednem. Jó volt tapasztalatcsere szempontjából is. A szervezés is szuper volt! Kávé a szendergő elmének, ebéd az éhes gyomornak, víz a szomjazónak. Köszönöm, hogy részese lehettem az alapozó tanfolyamnak! Érdeklődéssel várom a haladó kezdetét! 

  (N.F.A.)

Képek >>>

2014autvilnap0002.jpg