„Tartalmas Pihenés” 2019

Az ABIGÉL KÖZHASZNÚ EGYESÜLET támogatásában meghirdetett „Tartalmas Pihenés 2019’’ tábor időpontja: 2019 június 17 - 2019 június 21-ig volt. Ebben a tanévben is a VGÜ Igazgatóságának pihenőháza biztosította a helyszínt számunkra Salgóbányán. Az utazáshoz a Nógrád Volán ZRT. külön buszjáratot indított. A tábor lebonyolításában, az ottani programszervezésben 1 fő gyógypedagógus—pszichopedagógus, autizmus spektrum pedagógiája szakos gyógypedagógus--, a táborban szakmai mentor, 2 fő pedagógus, 1 fő gyógypedagógiai asszisztens vett részt. Önkéntes segítőink Végh Zoltánné, Cene Lajosné, Telek Dorottya és Sándor Klaudia személyében voltak. A programban 8 fő érintett személy vett részt, melyből 4 fő autizmus spektrum zavarral diagnosztizált, kommunikáló fiatal, 4 fő pedig autizmus spektrum zavarral és intellektuális képességzavarral élő, nem kommunikáló résztvevő volt.
A napi programok összeállításánál törekedtem arra, hogy az egyes foglalkozások az autizmus specifikus fejlesztési elvekre épüljenek. A látható napirenddel igyekeztünk azt az érzelmi biztonságot megteremteni, amely az előrejelzést, kiszámíthatóságot biztosítja. A differenciált foglalkozásokkal, individualizált bánásmóddal fontos célom a viselkedésproblémák leredukálása, valamint olyan szintű kognitív készségfejlesztés, amely teljesen az egyes gyermekek képességeihez igazodik. Az egyénre szabott motivációs rendszer alkalmazása itt is fontos feladatunk volt. A tábor elsődleges feladata volt továbbá, hogy a gyermekek minél több időt töltsenek a szabad levegőn, kirándulásokkal bővebb ismereteket szerezzenek tágabb lakóhelyünkről. Lehetőséget teremtettünk kellő szabadidő biztosítására, amikor is mindenki a saját maga választotta elfoglaltságot kedve szerint tölthette. Kedvenc alternatíva volt a trambulin, vagy csupán az egyéni sétálgatás, társasjátékozás, kártyázás. A házimunka az iskolai rendszerhez hasonlóan itt is fontos feladatuk volt a gyermekeknek.
Igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyermekek a táborban jól érezzék magukat és sok új és szép élménnyel gazdagodjanak.
Köszönjük szépen az AOSZ támogatását és a kedves szülők bizalmát!!!

Salgótarján, 2019.június 25.
Dr. Gordosné Vajai Mónika